Povijest

Cijeli je porečki stari grad turistička pozornica: mjesto gdje možete učiti iz spomenika prošlosti, čitati s lica kuća i s kamenih ploča kojima su popločane ulice nastale još u Rimsko doba.

Poreč, Parenzo, latinski – Parentium. U burnoj dvomilenijskoj prošlosti gradom kao da je prohujala cijela europska povijest: Rimljani, Aquilea, Huni, Bizant, Slaveni, Avari, Ostrogoti, Langobardi, Franci, Venecija, Napoleon, Austrougarska, Italija, Jugoslavija – danas Hrvatska. Ovaj gradić-poluotok naseljen je još u doba pretpovijesti. U današnjem obliku osmislili su ga Rimljani prije dva tisućljeća nakon što su pokorili starosjedioce Histre. Grad je najprije vojni logor, potom utvrđen grad, da bi prerastao u značajni upravni i gospodarski centar, zvan Colonia Iulia Parentium.

Do dana današnjeg Poreč je sačuvao jasan urbanistički antički raster, a dvije glavne ulice staroga grada i danas, baš kao i prije dvije tisuće godina, nose naziv Decumanus i Cardo Maximus. Tu je i veliki trg – forum, pored kojeg su ostaci Martovog i Neptunovog hrama.

Jedinstveni spomenik je Eufrazijana, ranokršćanska katedrala, ali tu su i mnogi drugi rječiti svjedoci 2.000 godina duge povijesti grada.

Povijesna jezgra Poreča je i mjesto raznolike zabave. Drevni Decumanus, glavna starogradska ulica, u ljetnim je mjesecima nezaobilazno mjesto šetnje. Ako i niste ništa posebno planirali, nešto će vam sigurno zaokupiti pažnju: jazz u Lapidariju muzeja ili koncert ozbiljne glazbe u Bazilici, ljetni koktel na drevnom trgu Marafor ili naprosto promatranje rijeke ljudi s kojom se mimoilazite. Kamo god se u starom gradu uputili, svako mjesto ima posebnu draž jer pulsira i davno prošlim vremenima i suvremenošću. Neke od ulica i trgova pozornica su ljetnog Street arta.

Zašto odabrati Velox-tours?

  • Zato jer uspiješno poslujemo od 1993. godine
  • Raznovrsnost ponude
  • Imamo 83% stalnih gostiju koji garantiraju kvalitetu naše agencije
  • Najbolji omijer cijene i kvalitete
  • Realne slike apartmana koje vijerno prikazuju ugođaj i kvadraturu

Zanimljivosti

Eufrazijeva bazilika Eufrazijeva bazilika

Eufrazijeva bazilika Poreč - Parenzo Eufrazijeva bazilika,...

opširnije
Gotička palača Gotička palača

Gotička palača Poreč U središnjoj gradskoj ulici, Decumanus, nalazi...

opširnije
Istarska sabornica Istarska sabornica

Istarska sabornica Poreč Izvorno predstavlja gotičku franjevačku...

opširnije